Ystads Teater tillhör en av de få teatrarna i Norden som ingår i Europavägen av Historiska Teatrar och det är inte bara teaterrummet och maskineriet som är unika. Kulisserna från invigningsåret 1894 är gjorda av Carl Grabow och är några av de få i världen som fortfarande är kompletta och i så gott skick, att de kan användas vid väl valda tillfällen för föreställningar.


Kammaropera Syds föreställningar är just sådana unika tillfällen. Det är ett alldeles speciellt hantverk att framställa kulisser och det är få som bemästrar illusionsskapandet. Dessutom är det otroligt kostsamt och platskrävande, så det finns ganska få kulissmakare i världen idag. Därför är vi otroligt lyckliga över att ha inlett ett samarbete med en av de ledande konstinstitutionerna för klassisk konst, Swedish Academy of Realist Art, SARA.


I vårt långtgående samarbete bygger vi nu upp ett kapital, som vi kommer använda för att skapa ett helt nytt set kulisser till Ystads Teater och vår produktion 2019,, inklusive den 80m2 stora bakgrundsfonden. Redan sommaren 2017 hade vi glädjen att få se en helt ny kuliss, en manshög fontän som SARA skapat och till vår Läderlappen fogas ytterliga målningar, bl a i form av ett par porträtt. Nu pågår arbetet för fullt för att lyckas skapa en av de första nya handmålade kulissuppsättningarna på historiska teatrar i Skandinavien, sedan Drottningholm gjorde sina kopior på 40-talet.


Med detta arbete vill vi inte bara bjuda publiken på en unik teaterupplevelse, utan också vara en del av att bevara ett klassiskt hantverk, som annars kanske går ur tiden. För mer information om SARA, och deras fantastiska elever och konstnärer, kika in på deras hemsida här.


KULISSER