OM LÄDERLAPPEN OCH VÅR FÖRESTÄLLNING

 

Läderlappen är historien om avundsjuka och otrohet. Men också om kärlek,

orgier i Champagne och kroppar. I centrum för berättelsen ses adelsparet Rosalinda och Gabriel von Eisenstein, som båda förlustar sig vid sidan om den äktenskapliga sängen.

 

Herr Eisenstein är också känd för att spel sina vänner ett och annat spratt - Dr Falke har nu fått nog och har bestämt sig för att ge igen vid den stora maskeradbal, som Drottning Lovisa Ulrika och Kronprins Gustav kommer att hålla i Ystad.

 

Hämnden får bara lite större konsekvenser än Falke anat, när plötsligt hela den Skånska Adeln står med brallorna nere. Bokstavligt talat.

 

I vår föreställning gestaltas också berättelsen om ett svenskt 1700-tal, där man hellre parfymerar och sminkar över smutsen än att bada och där avståndet mellan Adeln och Tjänstefolket är i det närmaste oändlig. Tills tjänstefolket plötsligt dyker upp på maskeradbalen…

Läderlappen är världens mest älskade och spelade operett, med melodier som de flesta känner igen. I den traditionella versionen finns inslag av både mossiga ideal och lyteskomik, vilket vi valt att skala bort, för att ersätta med något som är mer i kontakt med vår samtid.

 

Librettot är nyskrivet av Rickard Söderberg. Karaktärerna är samtliga hämtade från det historiska Skåne och förhåller sig både till den senaste tidens samtal kring #metoo, såväl som den aktuella kulturdebatten.

 

Läderlappen smyckas ofta ut med små musikaliska divertissemang. Men med den storslagna solistensemble vi har i Ystad i sommar, så kommer publiken få mer än så: flera magnifika musikaliska överraskningar från Strauss annars sällan spelade repertoar!