HISTORIK

År 2011 bildades amatöroperagruppen Kammaropera Syd (KoS) av en handfull operaentusiaster som ville framföra opera i kammarformat på sitt

eget sätt.


Medlen var små, men ambitionerna stora, och första uppsättningen blev Cosi fan tutte av Mozart på Kulturhuset Anders i Höör. Orkestern bestod av ett piano och regissör var Thord Nilén.


Det blev en framgång och redan i sin andra produktion, 2012, vågade man bryta traditionella föreställningsnormer och gjorde ett egenskrivet thrillerdrama med klassisk musik; Mannen som hatade opera.


2013 bjöd KoS in Rickard Söderberg som regissör i en turnerande produktion av Händels Alcina. Det blev startskottet på ett fruktsamt samarbete mellan Söderberg och KoS, som pågår än idag.


2014 började KoS för första gången göra operett i en scenisk operettkonsert; Vive l’Opérette.


Operetten hade sin senaste storhetstid under 1970- och 80-talen, och Malmö var den främsta svenska operettstaden. De senaste decennierna har operetten dock blivit styvmoderligt behandlad av operahusen och genren spelas extremt sällan.


Detta ville KoS ändra på. 2014 inleddes ett samarbete med Ystads Teater - en av tre historiskt bevarade teatrar i Sverige och byggd under operettens storhetstid på 1890-talet. Ystads Teater blev KoS fasta scen och sommaren 2015 gjordes en succéproduktion av Läderlappen.


Till den hade Rickard Söderberg skrivit en helt ny text och på scen syntes bland andra Sven Melander i sin första operettroll. Efter utsålda hus och strålande recensioner gjorde ensemble så, året efter, 2016 en iscensättning av Glada Änkan. Återigen med nyskrivet libretto av Söderberg och på scen hördes bland andra Lars-Åke Babsan Wilhelmsson.


2017 ville KoS vidga den svenska operetthorisonten ytterligare och gjorde ett helt nyskrivet operettdrama, Teaterhotellet. Musiken bestod av både kända och okända operettmelodier, varav några aldrig spelats i Sverige förut. För musikaliskt arrangemang stod Nils-Petter Ankarblom och på scen hördes bland andra Marianne Mörck.


Vid det här laget har orkestern växt till att fylla hela orkesterdiket på Ystads Teater och på scen finns, förutom såklart originalmedlemmarna i KoS en ensemble på nästan 30 professionella operasolister.


Kammaropera Syd är en ideell förening som har vuxit från att vara ett sällskap med många drömmar, stor lust och vilda visioner till att bli en av de största sommaroperorna i Sverige. Och drömmarna, lusten och visionerna finns kvar.


KoS är också den enda scen i Sverige idag som regelbundet spelar operett och har banat väg för den trend där operett nu spelas allt oftare.


Sommaren 2018 gör KoS en nyproduktion av världens mest älskade operett, Läderlappen - samma verk som satte fart på deras operettsuccé. Denna gång är både mod, visioner och resurser större än förra gången och de förflyttar hela handlingen till tiden då Kronprins Gustav ska komma att bli Gustav III. Och precis som med Teaterhotellet 2017, så har samtliga karaktärer på scen en verklig koppling i historiska personer.