SCEN

 

SCENOGRAFI

 

 

 

Ystads Teater tillhör en av de få teatrarna i Norden som ingår i Europavägen av Historiska Teatrar. Och det är inte bara teaterrummet och maskineriet som är unika. Kulisserna från invigningsåret 1894 är gjorda av Carl Grabow, och några av de få i världen som fortfarande är kompletta, och i så gott skick, att de kan användas vid väl valda tillfällen för föreställningar. Operetten Teaterhotellet är just ett sådant tillfälle.

 

Det är ett unikt hantverk att framställa kulisser och det är få som bemästrar illusionsskapandet. Dessutom är det otroligt kostsamt och platskrävande, så det finns ganska få kulissmakare i världen idag. Därför är vi otroligt lyckliga över att ha inlett ett samarbete med en av de ledande konstinstutitionerna för klassisk konst, Swedish Academy of Realist Art, SARA.

 

I vårt långgående samarbeta bygger vi nu upp ett kapital, som vi kommer använda för att skapa ett helt nytt set kulisser till Ystads Teater. Redan i sommar har vi glädjen att få se en helt ny fontän, en manshög kuliss som SARA arbetar med och som kommer premiärvisas vid Teaterhotellet i sommar.

Med detta samarbete vill vi inte bara bjuda publiken på en unik teaterupplevelse, utan också vara en del av att bevara ett klassiskt hantverk, som annars kanske går ur tiden.

 

Nedan kan ni se hur arbetet fortlöper med Teaterhotellets fontän. För mer information om SARA, och deras fantastiska elever och konstnärer, kika in på deras hemsida här.